Un clujean cu 42 de apartamente, în topul impozitării

Un clujean cu 42 de apartamente, în topul impozitării
Legea care prevede impozitarea suplimentară a celor ce deţin mai multe locuinţe îi loveşte din plin pe clujeni.

 

 După bărbatul cu 42 de apartamente, al doilea proprietar din “top” are 30 de case, urmat de o persoană care posedă 28 de locuinţe. Conform surselor din piaţă, recordul absolut în acest sens l-a înregistrat la Cluj o persoană care a deţinut nu mai puţin de 700 de apartamente în zona Floreşti. Este vorba, potrivit surselor citate, de oameni care construiau ansambluri de locuinţe în regie proprie. Cei care îşi înregistrau locuinţele în calitate de persoane fizice aveau până nu demult avantaje financiare substanţiale.

 

19.117 de clujeni au încă o casă pe lângă cea în care stau, 4.079 deţin două case în plus, 1.173 au trei locuinţe şi 875 sunt cu patru sau mai multe case în afara celei de domiciliu, potrivit datelor furnizate de oficialii Biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca. Noua lege care a intrat în vigoare la începutul lunii iulie are ca scop majorarea impozitului datorat de persoanele fizice cu mai multe case. Astfel, cei care au în proprietate două sau mai multe locuinţe datorează statului un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu.

 

Proprietarii au de plătit cu 150% mai mult pentru al doilea imobil care nu reprezintă adresa de domiciliu şi cu 300% pentru a treia şi următoarele construcţii  în afara adresei de domiciliu. Sunt scutiţi de aceste măriri de impozit cei care au primit respectivele imobile prin succesiune legală.

 

 “în cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar”, se mai arată în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2010. Cei vizaţi au obligaţia să depună o declaraţie la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, cât şi la cele în sfera cărora sunt situate celelalte clădiri deţinute. Cei care îşi plătesc noile taxe până la sfârşitul lunii septembrie sau al anului în curs vor primi o bonificaţie “stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010”, potrivit legii.

 

Unul dintre specialiştii clujeni în piaţa imobiliară a explicat, sub protecţia anonimatului, principalele avantaje ale celor care construiesc pe persoană fizică faţă de proiectele realizate pe firmă. “în primul rând, persoanele fizice nu plăteau TVA 19%. însă nici acum statul nu are şanse mari să-şi recupereze TVA de la persoanele fizice care au realizat construcţii. Ministerul Finanţelor a pierdut deja câteva procese pe această temă”, a declarat sursa citată.

 

Conform expertului consultat de ZIUA de CLUJ, persoanele fizice nu achită impozit pe profit de 16%, spre deosebire de firme. “Dacă în Codul Fiscal se va introduce şi acest impozit, persoanele fizice nu plătesc totuşi impozit pe dividende, tot de 16%. La un calcul sumar, avantajul persoanelor fizice era de 51% faţă de societăţile comerciale. Un aspect deloc de neglijat îl reprezintă lipsa controalelor instituţiilor abilitate, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul de Stat în Construcţii sau primăria, la şantierele deschise de persoane fizice, spre deosebire de numărul de inspecţii la care trebuie să facă faţă firmele”, a explicat sursa citată.

 

Emoţii pentru dezvoltatorii imobiliari

 

Aceştia stau cu sufletul la gură până la publicarea normelor metodologice ale legii, care vor clarifica în ce măsură prevederile OUG 59/2010 li se aplică şi lor. “Aşteptăm cu mare interes să se clarifice, ar trebui să avem un regim diferit la impozitare”, a declarat Georgiana Man, reprezentantă Bonjour Residence.

 

Comenteaza