Un pastor penticostal i-a pus la treabã pe agentii americani sub acoperire

Un pastor penticostal i-a pus la treabã pe agentii americani sub acoperire
Un clujean a participat la deconspirarea unei firme americane de avocaturã, care a falsificat 500 de dosare pentru azilanti politic din România.

Un pastor penticostal din Cluj a contribuit la deconspirarea unei firme de avocaturã americane care a falsificat peste 500 de dosare pentru obtinerea azilului politic în Statele Unite de cãtre cetãtenii români. în urma depozitiilor date de pastorul clujean, cinci angajati ai firmei Sekhon & Sekhon din Sacramento, California, dintre care trei americani şi doi români, sunt acuzati de fraudã împotriva Statelor Unite şi declaratii false.

 

Cazul îşi are originile în România şi este judecat într-un proces început miercuri la Tribunalul federal din Sacramento (California). Afacerile firmei de avocaturã Sekhon & Sekhon cu românii au început, aratã presa internationalã, în 2000, când un cetãtean român, Iosif Caza, a fost angajat în calitate de translator. între anii 2000-2004,  aproximativ 600 dintre clientii Sekhon & Sekhon au primit ilegal dreptul de a rãmâne în Statele Unite. Prima urmã a escrocilor a fost dezvãluitã de un pastor penticostal din Cluj-Napoca, ce a mãrturisit unui misionar american cã un avocat din Sacramento îi ajutã pe clientii români sã elaboreze documente care arãtau cã sunt victime ale unor persecutii religioase în România. Avocatii firmei se ocupau ulterior de construirea argumentatiei pentru ca românii “oprimati” sã primeascã azil în SUA.

 

Firul poveştii a ajuns la diplomatul Michael Mates, de la biroul de legãturã din Cluj al Ambasadei americane. La rândul sãu, diplomatul american a atras atentia functionarilor din cadrul Biroului de Imigratie şi Naturalizare din San Francisco. Ulterior, agentii sub acoperire au încercat pe forumuri şi site-uri specializate sã afle informatii despre cum pot românii obtine azil în State. în scurt timp, agentul secret a fost îndrumat spre firma de avocaturã din Sacramento, care se ocupa de strategia de a invoca în mod fals argumentul persecutiilor religioase. El a aflat cã o persoanã fusese sfãtuitã sã învete versete biblice şi plãtise 5.000 de dolari firmei Sekhon & Sekhon, ca sã fie cât mai credibil.

 

Cazul a ajuns, astfel, în atentia Departamentului pentru Imigratie şi Vãmi, care a declanşat o anchetã. Profiturile firmei de avocaturã au fost, aratã cercetãrile, de peste 2,5 milioane de dolari, iar  românul Iosif Caza ar fi câştigat 685.125 de dolari.


Primele audieri au început ieri, acuzarea având la dispozitie peste 11.000 de pagini de documente şi interceptãri realizate de agenti sub acoperire.

 

Fraudã în numele religiei

 

Acuzatiile de fraudã îi vizeazã pe avocatii Jagprit Singh Sekhon (39 de ani), fratele sãu Jagdip Singh Sekhon (42 de ani) şi Manjit Kaur Rai (33 de ani), precum şi pe translatorii români Iosif Caza (43 de ani) şi Luciana Harmath (29 de ani). Toti sunt acuzati de fraudã împotriva Statelor Unite şi declaratii false în cazuri de azil. Acuzatii sunt pasibili de pedepse între cinci şi zece ani de închisoare.

Comenteaza